SOORTEN STOFFEN: WELKE MEUBEL STOFSOORTEN ZIJN ER?

Meubelbekleding is er grofweg in twee soorten leer of stof. Bij leder zijn er veel verschillen, maar ook zijn er veel soorten stoffen. Elk met een verschillend uiterlijk, verschillende eigenschappen en eigen voor- en nadelen. De verschillen komen met name door het soort vezel of vezels waaruit de stof bestaat en de weving van de stof.

 

Microvezel stoffen wordt gemaakt van hele dunne kunstvezels. Vaak laten deze stoffen (bijna) geen vocht door. Doordat vloeistoffen erop blijven liggen zijn ze makkelijker te reinigen dan andere stoffen.

Polyamide (PA), is bekend van nylon, het is een sterke kunstvezel die niet kreukt en zijn vorm goed houdt. Ook polyamide is goed te reinigen. Polyamide voelt snel statisch aan waardoor hij soms minder vriendelijk aan kan voelen. In tegenstelling tot polyester is polyamide wel gevoelig voor licht.

Polyester (PES/PL) is de meest gebruikte kunstvezel. Zoals de meeste kunstvezels is polyester goed te reinigen. Ook kan polyester goed tegen zonlicht en kreukt het bijna niet. Polyester kan wat statisch en minder vriendelijk aanvoelen dan bijvoorbeeld katoen.

Polypropyleen (PP) is een kunstvezel die weinig vocht opneemt. Hierdoor is de stof van meubels of meubelaccessoires van polypropyleen goed te reinigen.

Polyurethaan (PU) is een goed reinigbare kunstvezel. Het wordt vaak gebruikt als een dun bovenlaagje bij kunstleder. Dit zorgt ervoor dat de stof erg slijtvast wordt en makkelijk te reinigen is, omdat er niets intrekt. Het nadeel hiervan is wel dat het niet ademt en dus snel gaat zweten.

Viscose (VI), is een kunstvezel die gemaakt wordt van een natuurlijke grondstof. Viscose is een vriendelijke stof die zacht en soepel aanvoelt. Viscose kan niet goed tegen vocht, is kreukgevoelig en kan het niet goed tegen licht.

 

Wevingen en verwerkingen

De verschillende vezels kunnen ook nog op verschillende manieren verwerkt worden, zo verschilt de manier van weven per stof, maar bijvoorbeeld ook de dikte van de draden:

Platweefsel is een veel voorkomende soort wevingen. De twee garengroepen staan haaks op elkaar en daardoor ziet de achterkant van de stof er hetzelfde uit als de voorkant.

Jacquard weving is een weving waarbij de twee garengroepen ook haaks op elkaar staan. Door een speciaal techniek zijn er mogelijkheden om patronen en dessins in de stof te maken

Fluweel, of ook wel velours of velvet, is misschien wel de meest bekende weving. Deze stoffen voelen zacht aan, hebben een vleug en vaak ook een glans. Dit komt omdat er pooltjes omhoog staan. Deze “pooltjes” zijn, afhankelijk van het type fluweel, draadjes of lusjes die uit de stof omhoog steken en fluweel het unieke karakter geven. Vroeger werd fluweel meestal van natuurlijke vezels gemaakt, hierdoor was het vlekgevoelig en plette het snel. Bij het pletten blijft de pool plat staan waardoor de stof zijn karakter verliest. Tegenwoordig worden de meeste fluweelstoffen van kunstvezels gemaakt, hierdoor is het beter schoon te maken en plet het bijna niet.

Ribstof (ook wel ribfluweel of corduroy genoemd) is een vorm van fluweel, hierbij worden stroken fluweel afgewisseld met platte stukjes, hierdoor ontstaat de rib. Net als gewoon fluweel werd ribfluweel vroeger meestal van natuurlijke vezels gemaakt, hierdoor was het vlekgevoelig en plette het snel. Als een stof “plet” blijft de pool plat staan en lijkt de rib te verdwijnen. De meeste ribstoffen worden tegenwoordig van kunstvezels gemaakt, hierdoor zijn ze beter schoon te maken en pletten ze bijna niet.

Microvezel stof is geweven of gebreid van extreem dunne vezels en lijkt meestal op geschuurd leder / suede. Deze vezels nemen weinig tot geen vocht op, hierdoor trekken vlekken er minder snel in en is het goed te reinigen. Een groot voordeel van een microvezelstof ten opzichte van leder is dat het goedkoper is. Maar ze zijn ook veel beter schoon te maken dan open leders, dit doordat het minder vuil opneemt. Hoewel microvezelstof vaak op leder lijkt noemen we het geen kunstleder, dit omdat het goed ademt en daardoor prettig aanvoelt, ook vallen deze stoffen mooier dan kunstleder en daarom zijn ze in tegenstelling tot kunstleder goed geschikt voor banken. Omdat microvezel stoffen beter schoon te maken zijn wordt het ook veel op de bovenkant van leder verwerkt, hier vind je meer informatie over bij de ledersoorten.

Grove stof en fijne stof hebben een andere structuur. Bij een grove stof is deze structuur groter. Grove stof geeft een bank meer body. Op grove stof zie je eventuele vlekken minder snel doordat ze minder opvallen in de structuur. Met katten is een fijne stof vaak beter geschikt, ze blijven hierin minder snel hangen met hun nageltjes waardoor ze minder snel haaltjes maken. Microvezelstof is voorbeeld van een een zeer fijne stof.

Effen stof is heel gelijk van kleur. Dit zorgt voor een rustig effect. Een nadeel van effen stoffen is dat vuil sneller opvalt dan in stoffen met meerdere kleuren.

Gemêleerde stof heeft meerdere tinten en/of kleuren. Dit zorgt voor een speels effect. Op een klein stukje, zoals bijvoorbeeld een staal, lijkt een gemêleerde stof meestal drukker dan op een groter vlak. Een bijkomend voordeel van gemêleerde stof is dat door de meerdere tinten/kleuren eventuele vlekken minder opvallen.

Slijtvastheid, lichtechtheid en pilling

De Martindale is een test die test hoe snel de stof slijt. Hoe hoger het aantal Martindale-toeren, hoe slijtvaster de stof is. Gezinnen met kinderen (gemiddeld gebruik) raden wij aan een meubelstoffering te kiezen met minimaal 15.000-25.000 Martindale toeren. Bij licht gebruik is 10.000-15.000 toeren voldoende. Voor intensief gebruik zoals restaurants, kantoren of kantines adviseren wij 25.000-35.000 toeren.

De lichtechtheid van een stoffen verschilt ook, sommige stoffen verkleuren sneller dan andere stoffen. Stoffen met natuurlijke vezels als linnen of katoen verkleuren sneller als stoffen met kunstvezels als polyester of acryl.

De pilling van een stof verschilt ook per stof. Sommige stoffen pillen meer dan andere stoffen, stoffen met acryl of linnen vezels pillen sneller dan andere stoffen. Pilling geeft een geleefd effect aan een stof. Maar dit “geleefde” effect is niet altijd de bedoeling en kan natuurlijk ook te erg worden, mocht dit het geval zijn is het makkelijk weg te halen met een pilling remover (een speciaal scheerapparaatje voor stoffen).

Plooivorming

Ook plooivorming is een eigenschap van bekleding, dit ontstaat niet alleen bij stof maar ook bij kunstleder en leder. Plooivorming ontstaat door verschillende dingen, zoals bijvoorbeeld de rekbaarheid van de stof, de vulling van de bank en de manier van stikken. Een beetje plooivorming is onvermijdbaar en zolang het niet te extreem is, is het juist een teken van kwaliteit. Bij een bank zonder plooivorming staat er namelijk snel te veel spanning op de naden, wat niet goed is voor de bank. Soms hoort plooivorming bij het model, bijvoorbeeld bij banken met een vulling die afgedekt is met watten, de bekleding hoort dan niet strak te staan maar er juist losjes overheen te liggen.

Impregneren

Impregneren beschermt stoffen tegen vlekken. Door de bekleding te behandelen met een Textile Protector is de stof beter beschermd tegen vlekken. De protectors veranderen niets aan het uiterlijk en aanvoelen van de stof en zorgen ervoor dat water, olie en vet makkelijker weg gedept kunnen worden. Je kan jouw meubel gemakkelijk thuis impregneren door middel van een spuitbus. Impregnatie is dan ook een goede investering die goed aan te raden is.

© 2021 - 2024 Sofas 4 you | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel